Flytta ihop eller inte?

Hur vet man att det är dags att flytta ihop egentligen? Ja, i de flesta fall så sker beslutet undermedvetet och är i stort sett redan gjort innan frågan ställs. Säkra tecken på att man redan gjort den mentala flytten är, enligt oss, följande punkter:

 

  • Du vet allt om din partners familj. Du har träffat familjen, du har mött många andra i släkten och du kan exempelvis svara i telefonen om hennes/hans föräldrar ringer och din partner inte kan svara.
  • Ni är er själva med varandra. Din flickvän har sett dig arg, din pojkvän har sett dig ledsen, ni har bråkat – och försonats, ni har skrattat och ni har visat både era bästa och sämsta sidor för varandra. Kort och gott: ni vet var ni har varandra och hur ni fungerar.
  • Ni är tillsammans – hela tiden. Går det mer än en dag utan att du får träffa din partner så drabbas du av någon slags mindre existentiell kris. Kort och gott: ni vill vara tillsammans med varandra så ofta det bara är möjligt.
  • Ni tar varandra för givna (på det bra sättet) : Att ta varandra för givna är ofta ett negativt tecken då man talar om ett förhållande. Vi menar att det även finns en bra version av detta. Exempel: du vet vad din flickvän gillar för frukost och du köper därför en speciell typ av juice enbart för hennes skull. Exempel 2: du ringer din pojkvän och frågar vad det blir för mat och han säger att det blir pytt i panna. Detta utan att ni på något sätt bestämt att ni ska äta tillsammans; det är bara något som ni båda vet.
  • Du har din garderob på plats. Du har tandborsten, hygienartiklar och duschkrämer på plats. Du har en hylla för dina kläder. Du tvättar dina kläder på plats. Du har fler än fyra par skor i hallen... Kort och gott: du bor i själva verket redan tillsammans med din partner och det kan således vara läge att ta steget fullt ut. Logga in på Skatteverket och anmäl din flytt, gör en adressändring, teckna en hemförsäkring och ring flyttfirman direkt. Det är dags att flytta ihop på riktigt!

par i ny lägenhet

Ska du flytta ihop?

Då hittar du all information du behöver i denna guide.  Vad skall du tänka på om du vill flytta ihop med din pojk eller flickvän?  Hur sköter man den praktiska fördelningen av uppgifter hemma?