Att flytta ihop är ett väldigt stort steg och det handlar om att förvandla två stycken bostäder till en enda. Med detta menar vi vanor och möbler; att man helt enkelt måste anpassa sin egen livsstil, sina egan vanor och försöka skapa nya sådana tillsammans med sin partner. Att vara lyhörd är en nyckel i detta – likaså att vara beredd att kompromissa. Rent krasst så gäller det senare i stort sett allting. Du kan inte tro att alla dina möbler ska få plats, du kan inte räkna med att din pojk- eller flickvän uppskattar att du – som du gjort tidigare – lämnar disken framme över natten och du kan inte förvänta dig att allt rullar på som det gjort.
Det handlar trots allt om en nystart – en spännande, rolig och härlig sådan. Ni två ska, gemensamt, hitta rutiner och vanor, ni ska lära er att ta fram det bästa ur varandra och ni ska få ett fungerande liv tillsammans.
Inte lätt – men definitivt inte omöjligt. Vi nämnde lyhördhet och vi nämnde kompromisser som nycklar till detta. Vi tänkte vidare räkna upp ytterligare några egenskaper, detaljer och saker som kan vara värda att tänka på då man ska flytta ihop med en annan person.
- Sköt det praktiska först. Enklast vora naturligtvis om ni nollställde allting och köpte nya möbler. Riktigt så enkelt fungerar det dock inte i praktiken. Se till att gå igenom vilka möbler, tavlor och andra saker som får plats och vilka som inte får det. Magasinering är ett bra sätt att, så att säga, både äta kakan och att ha den kvar. Annars så kan exempelvis en loppis vara en rolig idé (som dessutom genererar lite pengar).
Med det praktiska så menar vi även att du ska gå in på Skatteverkets hemsida och anmäla din flytt, att du ska göra en adressändring, att du ska säga upp eventuell telefoni och bredband i din gamla bostad samt att du – och din partner – ska ordna med hemförsäkringen.
- Försök att vara lite pragmatisk. Man ska i sammanhanget ha all förståelse för att det kan vara svårt att flytta ihop. Det är svårt att ändra sina invanda mönster, sina rutiner och sina vanor – i synnerhet om man bott ensam under en längre tid. Du måste vara införstådd med att din partner har samma problematik. Och: du måste se till vad som är ”normalt” också. Är det rimligt att du vill titta på tv-serier i sängen då din partner ska upp tidigt och jobba? Är det verkligen ett problem för dig att ställa undan tallriken och är det i själva verket en uppoffring att lägga dina smutskläder i tvättkorgen snarare än på golvet? Att skaffat sig vanor är en sak – men de som är dåliga, de får man faktiskt försöka bryta direkt.
- Ha roligt också. Glöm inte att det är av kärlek som ni flyttar ihop. Ni kommer att få en chans att vara tillsammans hela tiden, ni kommer sova – och vakna – under samma tak, ni kommer att handla, ni kommer att kunna bjuda på parmiddagar, ni kommer att laga mat tillsammans... Kort och gott: ert gemensamma liv har precis börjat och se till att ni gör det bästa av det!
Att flytta ihop ställer frågor om ekonomi
Gällande det ekonomiska så innebär tvåsamheten att ni kommer att ha det betydligt bättre ställt. Ni har två stycken inkomster och ni har en gemensam hyra. Gällande ekonomi så kan man dock hamna i några fällor då man flyttar ihop och för att ni ska undvika dessa så tänkte vi, helt enkelt, gå igenom några saker som kan vara värda att veta:
- En vanlig fälla i och med att man har lite större budget är att man börjar spendera mer pengar. att man köper nya möbler är en sak – man ska ju trots allt bo ihop och skapa sig en gemensam plats där båda trivs. Värre är att man köper onödiga saker och exempelvis äter ute, köper godis och chips varje kväll och så vidare. Det – bokstavligt talat – äter upp pengarna. Vår rekommendation är delad i två. Först och främst; se till att ni har samma bank (det underlättar rejält och ger er en bättre koll). Nummer två: sätt upp ett sparande där ni varje månad – via autogiro – för över en summa. Låt er bankman sätta ihop ett bra fondkonto. Ni kanske har pengar just nu, men vad händer om någon av er blir sjuk eller förlorar sitt jobb? Tänk på framtiden.
- Konto för mat: ni kommer att tjäna på att dels veckohandla och dels så kommer ni att få bättre kontroll över era pengar om ni har ett konto för mat. Löser ni medlemskap på exempelvis Willys så får ni dessutom fina rabatterbjudanden att ta del av.
- Ha koll på vem som köper vad. Om någonting oförutsett skulle inträffa och ni inte längre vill bo tillsammans så kommer ni att kunna lösa allting väldigt mycket smidigare om ni upprättar ett samboavtal.
- Ditt och mitt: Gör klart på förhand kring hur ni vill ha det med pengarna som blir kvar efter hyra, sparande och transaktionen till handlingskontot. Det är viktigt att vara transparent gällande sina pengar gentemot sin partner – men man ska även ha rätt att ha något för sig själv.
- Vem tjänar mest? Ni kommer förmodligen att ha olika lön och inkomst. Det finns några alternativ gällande detta och det vanliga är att man delar allting rakt av och att den person med lägre inkomst helt enkelt får mindre fickpengar att röra sig med. Ett mer jämlikt alternativ är att den med högre inkomst betalar en lite högre del av hyran eller avsätter lite mer på sparande.