En flytt kräver god planering

Alltför många som står inför en flytt missar att det hela handlar om ett väldigt stort projekt och att det oavsett hur stort hus eller bohag man har kommer att kräva en hel del planering. Den bristfälliga planering som många har vid en flytt rinner sedan över och gör att en viktig detalj i slutet av flytten antingen uteblir eller görs med ett dålig slutresultat; nämligen flyttstädning – något som vi kommer att få all anledning att återkomma till lite senare i texten.

Men – hur ska man då göra för att klara av en flytt, vad ska man tänka på och finns det något särskilt som man som privatperson bör ha i åtanke? Ja, det finns en del detaljer som man ska se till att ombesörja i samband med en flytt och här utgå vi alltså från att man flyttar på egen hand och således inte tar professionell hjälp av en flyttfirma – något som för övrigt rekommenderas väldigt mycket då det i dagsläget inte alls är så dyrt som många gör gällande.

Men, som sagt, vi utgår från att det är du som ska flytta och att du ska göra detta inom Stockholm där du ska lämna din tvårumslägenhet och istället flytta in en trea. Anledningen till att vi här tog staden Stockholm beror på att en flytt där ställer lite extra krav och att planeringen vid en sådan – helt enkelt – blir än viktigare än vad den blir i en mindre stad (där man alltid kan vända, åka flera svängar och så vidare). Kort sagt här – om du har nedan stående punkter i åtanke innan du genomför en flytt så kommer du också att ha goda möjligheter att genomföra denna inom den tidsram du satt upp; vanligen här under lördag/söndag.

  • Hyr din bil tidigt. Det som rekommenderas i just Stockholm är att du kanske redan en månad innan börjar ringa runt till olika bensinstationer och ser hur deras utbud av lämpliga fordon ser ut under just den helg du ska flytta. Det sker väldigt många flyttar dagligen i Stockholm och de flesta förläggs just till helgerna; att hitta ett tillräckligt stort fordon kan innebära problem i och med detta.
  • Packa tidigt. Sätt dig inte under fredagen och börja fylla de kartonger du ska flytta. Det tar tid och är jobbigt att packa allting och man har alltid mer saker än vad man tror. Snåla inte med kartongerna heller utan köp nya – det duger inte med att besöka det lokala ICA och låna deras banankartonger. Gällande porslin så kan vi ge ett tips. Använd papptallrikar som du placerar mellan dina vanliga tallrikar – de skyddar lika bra som papper och det krävs inte lika mycket jobb.
  • Märk kartongerna. Det här ger dig en klar fördel då du väl har börjat bära in sakerna i ditt nya boende i Stockholm. Vi rekommenderar här att du även använder sig av olika färger snarare än att skriva vad som finns i kartongerna. Köp kritor eller tuschpennor i några färger – fyra-fem stycken – och se till att dra stora streck synligt över kartongerna i fråga. Exempelvis: rött för köket, blått för ditt badrum, grönt för vardagsrummet och gult för sovrummet. Väldigt lätt att förstå och väldigt mycket enklare att direkt se vilken kartong som ska vart.
  • Tillräckligt med kompisar. Se till att så många som möjligt kan komma loss och bistå dig vid din flytt i Stockholm. Försök att göra det till en rolig grej – svårt – och se till att bjuda alla på mat och dryck efteråt. Att flytta är jobbigt och därför ska du heller inte snåla mot de som faktiskt offrar en helg på att hjälpa dig att bära.
  • Provkör sträckan och välj bra trafiktider. Stockholm och trafiken där kan vara förrädisk och därför bör du på förhand se till att veta exakt vilken rutt som är bäst och även hitta alternativa sådana om det skulle vara stopp någonstans – något som definitivt inte är omöjligt om man ser till Stockholm; även under helger. Lämplig tid att köra kan vara runt två-tre på dagen, då brukar trafiken vara som lugnast.

Där hade vi några av de tips som kan underlätta för dig i Stockholm. Återstår gör dock ett moment och det här är också det absolut jobbigaste. Du måste nämligen ytterligare en gång återvända till din gamla bostad i Stockholm och denna gång för att genomföra en flyttstädning. En flyttstädning är den enskilt största anledningen till att personer i Stockholm – och i övriga Sverige – tvingas betala ersättning till de nya ägarna och detta beror helt på att man inte på förhand insett hur stort projekt det handlar om.

Kort sagt; en flyttstädning tar väldigt lång tid, den kräver stor noggrannhet och det är jobbigt i och med att man dels har sina tankar på annat håll – den nya bostaden i Stockholm – och dels också är trött efter att ha burit alla sina saker dagen innan. Det här fungerar dock inte som en ursäkt – har inget annat angetts mellan dig och de nya ägarna till bostaden i Stockholm så måste du genomföra en flyttstädning. Tipset här? Ta hjälp.

Använd professionell hjälp vid din flyttstädning i Stockholm

Det som vi kan tipsa om här är att du redan på ett tidigt stadium ser till att kontakta och anlita en städfirma i Stockholm för din flyttstädning. Det blir väldigt billigt och det vi kan säga för att ytterligare pressa priset nedåt är att du numera även kan använda en väldigt frikostig skattesubvention för ändamålet.

Det vill säga; är du berättigad (något du kollar upp på Skatteverkets hemsida) att använda sitt rut-avdrag så tycket vi att ska använda detta till din flyttstädning. Du kan alltså i och med detta få detta jobbiga projekt skött av proffs och därefter betala halva beloppet för deras tjänster.

Naturligtvis blir det billigast om du kan sköta din flyttstädning i Stockholm på egen hand, men då bör du räkna med att det kommer att ta tid oh att det kommer att bli jobbigt. Du kan inte – och du har inte råd att – fuska. Oavsett hur trött du är, mentalt och fysiskt, så måste du genomföra detta projekt och du måste verkligen se till att allt blir skinande rent.

Flyttstädning Stockholm – några tips för köket

De flesta flyttfirmor erbjuder inte tvätt att golv och väggar i kök eller andra rum. Synliga fläckar tas givetvis bort, ett kök får inte ge ett smutsigt intryck. Du måste alltså själv tvätta väggar och tak som är täckta att fett och damm.

Vattenlåset under diskhon är en annan detalj som är lätt att glömma bort när det handlar om flyttstädning. Om du inte har några problem med avrinningen så är det inget som behöver göras, men rinner vattnet bort långsamt i diskhon så kan du behöva skruva av vattenlåset och rensa det på smuts, fett, hår och annat som stoppar flödet. Men glöm inte att ställa en hink under vattenlåset medan du gör arbetet, annars finns risken att ansamlat vatten samlas på golvet.

Rengör diskmaskinen

En annan uppgift du själv måste utföra vid flyttstädning är att rengöra bakom diskmaskinen. Detta är visserligen ingen plats som utsätts för stora mängder smuts, men vet du att det är skitigt där bakom så bör du göra ordentligt rent. Om inte annat så kan det vara värt att ta en titt, personen som flyttar in kanske är en pedant.

Avfrosta frysen

Det är också ett måste att frosta av frysen så att den går att rengöra invändigt för den nya ägaren. Tänk på att inte börja för sent, en avfrostning kan ta sina timmar.

 

Uppdaterad: 12 augusti 2021

15 Jul 2017

Ska du flytta ihop?

Då hittar du all information du behöver i denna guide.  Vad skall du tänka på om du vill flytta ihop med din pojk eller flickvän?  Hur sköter man den praktiska fördelningen av uppgifter hemma?