Flytta ihop och ha allting gemensamt?

Tar man steget för att flytta ihop så har man också i och med detta upphört med en del av sig själv. Det är inte så dramatiskt som det låter, det mesta handlar om att man får ge avkall på en del saker man hunnit vänja sig vid. Exempelvis så kan det handla om att man äter på gemensam tid, att man får finna sig i att man inte kan sitta uppe hela nätterna, att man kanske inte kan gå ut med sina vänner i den omfattning man är van vid, att man kanske får anpassa sin egen träning och matcha den mot sin partners vanor - och så vidare.

Kort sagt: man får en annan person att ta hänsyn till och man får genom detta också lära sig konsten som ligger i att kompromissa. Inga konstigheter och en del av det gemensamma avtalet man skriver under så man flyttar in under ett gemensamt tak snarare än att bo under två stycken olika tak.

En fråga som ofta kommer upp är vad man ska dela på och vad man ska hålla för sig själv? Ett förhållande behöver inte innebära att man totalt upphör med att vara sig själv och där man smälter ihop med sin partner. Definitivt inte. Det finns vissa saker som man bör dela och vissa som kan behållas som de är.

Delad ekonomi och dela samma tandläkare?

Vi ger några exempel på vad vi anser vara sunt att dela. Men innan dess - alla förhållanden är olika och vi har därmed också olika krav på varandra. Det som är okej för ett par i Solna kanske känns helt absurt för ett annat par som bor i lägenheten bredvid. Våra tips och förslag ska således tas med en nypa salt.

Dela:

  • Ekonomi: Ni kommer förmodligen att splitta hyran rakt mellan er och betala alla andra gemensamma lån till lika stora delar. Det är enklare att ha samma konton och få bättre översikt om vad som ska betalas och hur mycket pengar ni har. Det behöver inte innebära full transparens och full insyn i den andres ekonomi och vad han/hon väljer att göra med sina pengar. Men, att exempelvis sätta upp konton för mat och för gemensamt sparande bör man göra. Rena fickpengar gör ni vad ni vill med.
  • Mat och hushållskostnader: Den här punkten går ihop med föregående. Men, vi skulle vilja slå etts lag för att man delar på kostnaderna efter hur mycket man tjänar också - för jämlikhetens skull. Om den ena tjänar extremt mycket mer än den andra och man delar kostnaderna rakt av så skapar det en obalans. Utgår från exempelvis procent på inkomsten; som man gör vid skatten. Och: var inte snål om du tjänar mer; eller girig om du tjänar mindre. Ni bor ihop och älskar varandra. Låt inte pengar komma mellan det.

Dela inte:

    • Det ni inte vill. Snopet svar va? Vi anser alltså att man ska försöka dela på sin ekonomi och ha gemensam sådan där man betalar lika mycket (enligt procent på inkomsten). Resten behöver man inte dela mellan sig - men det är lätt att det blir så ändå. Det finns par som exempelvis - ajabaja - väljer att dela på busskort, som delar på exempelvis klippkort hos en frisör och som låter dela på andra rabatterbjudanden. Likväl finns det par som ser gymmet som en perfekt plats att vara tillsammans på och träna gemensamt. Vissa däremot kan absolut inte se sig själv träna med sin partner.

Tandläkare? Det är en fråga som också är delad. Vissa ser en fördel i att ha samma tandläkare i Solna som sin partner - på samma sätt som man ofta går till samma vårdcentral. Där tycker vi dock att en tydlig skillnad finns. En tandläkare skapar man ofta ett mer personligt band till; ett band som kan vara svårt att bryta av.

Det kan rent praktiskt innebära att ni flyttar ihop och bosätter er i Solna, men där en av er fortfarande väljer att pendla till Årsta för att besöka en tandläkare där - av den enkla anledningen att han/hon litar fullt ut på denne. Tandläkare blir speciellt i det avseendet.

Här finns en tandläkare i Solna: https://www.tandläkaresolna.nu.

29 Sep 2018

Ska du flytta ihop?

Då hittar du all information du behöver i denna guide.  Vad skall du tänka på om du vill flytta ihop med din pojk eller flickvän?  Hur sköter man den praktiska fördelningen av uppgifter hemma?