Flytta med en flyttfirma

Svensken flyttar i genomsnitt 10 gånger under en livstid. Det kan handla om en flytt för studier i en ny stad, det kan handla om att man flyttar ihop med den man älskar eller att man flyttar från en lägenhet till en villa. Vi flyttar och rör på oss som en del av förändringar i livet. Gemensamt, oavsett anledning till en flytt, är att det handlar om ett ganska stort projekt.

Alla som har flyttat vet att det är tungt, påfrestande mentalt, stressigt och att det alltid tar längre tid än vad man räknat med. Det går att flytta på ett bekvämare sätt och att fler och fler väljer en flyttfirma är ett tecken på att saker och ting börjar förändras. En flytt är jobbig och många ser ett värde i att betala pengar för en professionell flyttfirma snarare än att börja kapitlet i det nya livet med ett dåligt humör. Genom att ta hjälp kan man fokusera fullt ut på att installera sig, komma på plats och känna sig hemma i den nya bostaden.

En stor anledning till att en flyttfirma i Härnösand - eller i vilken annan stad som helst - blivit ett mer populärt val handlar om Rut-avdraget. Numera, sedan några år tillbaka, så kan man använda sig av Rut även i samband med flytten. Tidigare har detta enbart gällt för flyttstädning, men nu är det alltså möjligt att även dra av halva kostnaden för arbetet i samband med att bohaget bärs och transporteras.

Hitta rätt flyttfirma - några tips

I och med att Rut-avdraget gäller för flytthjälp så har man alltså kunnat se en högre efterfrågan - och som en följd av detta även fler verksamma flyttfirmor. Det senare är inte helt och hållet positivt. Priserna har sjunkit som en följd av konkurrensen, men det syns även skillnader i kvalitet. Vissa flyttföretag levererar, helt enkelt, tjänster som inte håller måttet. Detta kan visa sig i att saker går sönder, att ett högre pris än avtalat dyker upp på fakturan samt att personalen saknar vana och arbetar utan kollektivavtal.

Hur motarbetar man detta och hur kan man som kund undvika att anlita en sådan flyttfirma? Till mångt och mycket så handlar det om research. Genom att kolla upp flyttföretaget innan kan man säkerställa en högre kvalitet i slutändan. Har företaget F-skatt? Har man försäkringar som täcker eventuella olyckor och skador på ditt bohag? Har man en hög eller en låg personalomsättning? Det senare är att föredra, en högre personalomsättning visar på sämre arbetsvillkor och där många hoppar in för rena påhugg.

En annan fråga gäller referenser: hur många nöjda kunder har man och hur kan du kontakta dessa? Viktigast av allt gäller dock trafiktillstånd. För att få arbeta som flyttfirma så krävs ett sådant. Saknas det, ja, då är det definitivt läge att gå vidare med en annan aktör.

31 Dec 2021

Ska du flytta ihop?

Då hittar du all information du behöver i denna guide.  Vad skall du tänka på om du vill flytta ihop med din pojk eller flickvän?  Hur sköter man den praktiska fördelningen av uppgifter hemma?