Första lägenhetsprojektet – badrumsrenovering

Att flytta ihop med någon för första gången kan innebära stora utmaningar som kan vara påfrestande, men som också kan skapa mycket glädje. Att tillsammans ge sig i kast med ett större projekt och ro det i hamn kan vara väldigt utvecklande för förhållandet och förtroendet för varandra. I andra fall kan det bli ett test som visar att den andra har sidor som man hellre kanske hade sluppit se, och kan ge upphov till funderingar kring förhållandets framtid.

En stor och rolig utmaning

Har ni hittat er drömlägenhet i Göteborg är det dags att fullända den med en badrumsrenovering. I Göteborg finns många äldre lägenheter, vackra men ofta med stora renoveringsbehov. Badrummet är i mångt och mycket det känsligaste rummet i en lägenhet. Det är oerhört viktigt att badrummet är i så pass bra skick att det inte uppkommer fuktskador på grund av läckande tätskikt. Bättre då att försöka renovera så fort som möjligt. Ett badrum håller i ungefär 20 år, sedan måste det renoveras. Är ert badrum äldre än 15 år kan ni absolut planera för en renovering.

Att genomföra en badrumsrenovering innebär mycket planering, stora kostnader och påfrestningar på bekvämligheten och det personliga utrymmet – alla exempel på saker som man måste klara av tillsammans om man vill leva ett långt liv tillsammans. På ett sätt kan man alltså se en badrumsrenovering som det ultimata testet för ett nytt liv ihop. Dock behöver man så klart inte se så gravallvarligt på det; det är ju också ett roligt projekt som verkligen ger ett synligt resultat och samtidigt höjer värdet på er gemensamma egendom – lägenheten.

Inget stambyte planerat?

Det kan först vara bra att kolla så att bostadsrättsföreningen inte planerar för ett stambyte de närmaste åren. Vid ett stambyte måste nämligen alla badrum renoveras utan undantag, eftersom tätskikt och interiör måste rivas för att möjliggöra åtkomst till stammarna. Att utföra en badrumsrenovering ett par år innan en stamrenovering måste därför betraktas som pengar i sjön.

Skissa och dröm

Börja med att sätta er ner tillsammans med en skiss på badrummet och spåna kring planlösningen. Kan toalett och badkar placeras bättre. Hur är det med förvaringen, går den att förbättra? Börjar man fundera och tänker bort den nuvarande planlösningen kan man komma på en mängd smarta idéer. Allt är möjligt i ett badrum, det är bara väggarna som sätter gränserna.

Gå sedan över till det estetiska. Vilken stil vill ni ha? Här kan det vara en god idé att se till lägenheten, när den är byggd och vad som karaktäriserar den och fastigheten den ligger i. Att stirra sig blind på tillfälliga trender är oftast ingen bra lösning. Tänk på att badrummet antagligen ska hålla i en tio femton år. Satsa på klassiska lösningar

Gör en budget och anlita hantverkare

När ni skissat på ert badrum och vet hur ni vill ha det kan ni fundera på er budget. Oftast måste man låna pengar till en badrumsrenovering, det är ett dyrt projekt. Tänk dock på renoveringen som en investering och att ni kommer att få tillbaka pengarna när ni senare säljer lägenheten. Kontakta sedan en bra renoveringsfirma i Göteborg, eller rättare sagt några stycken, och begär in offerter. Man ska alltid anlita proffs vid en badrumsrenovering, det är för mycket som kan gå snett. Anlitar ni certifierade hantverkare har ni sedan papper på att renoveringen skett enligt regelboken, något som är viktigt när ni senare säljer. Ni får dessutom en garanti på jobbet som varar i flera år. Här finns ett exempel på en sådan firma.

Välj rätt firma

Många renoveringsfirmor erbjuder totalentreprenad på badrumsrenoveringar och kan hjälpa till med allt från planering till färdigt resultat. Välj en firma som är tillmötesgående och lätta att ha att göra med. En god kommunikation både innan och under renoveringen är mycket viktigt för att få det resultat ni vill ha. Tänk också på att ni väljer en firma som har de rätta certifikaten och behörigheterna för arbete i våtrum, samt att firman har goda vitsord från tidigare kunder.

28 Jun 2018

Ska du flytta ihop?

Då hittar du all information du behöver i denna guide.  Vad skall du tänka på om du vill flytta ihop med din pojk eller flickvän?  Hur sköter man den praktiska fördelningen av uppgifter hemma?