Inför samboflytten

Ska du flytta ihop? Har man en gång hittat kärleken vill man kanske aldrig gå hem utan stanna kvar. Men har den andra bara en liten etta, kan det bli lite väl trångt att bara stanna kvar. Dessutom brukar man sakna sina saker efter ett tag. Då kan man vilja flytta ihop och ta förhållandet till nästa nivå.

När man är kär är man oftast blind för den andras olika egenheter. För det första är det viktigt att minnas att alla har sidor i den egna personligheten som man kanske inte riktigt gillar. Därför är det viktigt att tänka på vilka egenheter som man faktiskt står ut med, och välja partner utifrån det. men innan vi tänker på de sociala för- och nackdelar med en flytt tillsammans, kan man först behöva lösa de praktiska frågorna. Som hur gör man med alla saker som man har? Har man bott ensam ett tag har man förmodligen samlat på sig en hel del på egen hand.

Hur gör man med alla saker?

Hur ska man bestämma över de saker som man kanske har samlat på sig om man har bott ensam ett tag? Ska den enas saker förvaras på annat ställe eller ska man ha sakerna fifty-fifty så att man tar hälften av den enas saker och hälften av den andras? Det kan tyckas rättvist att båda två får välja vilka saker som man lägger bort och kanske hyr ett förråd för att förvara på ett ställe tills man har bestämt sig för hur man ska göra med alla sakerna. (Läs mer här om hur du kan hyra förråd i Göteborg: hyraförrådgöteborg.se.) Eller så kan man ju även bestämma sig för att sälja alla saker som man har haft innan, och att båda två blir tvungna att börja om från början.

Är rättvisa en viktig sak?

Är det viktigt att vara rättvis, så är det faktiskt ingen dum idé att både köpa en ny bostad, och gemensamt skaffa nya möbler. Sambolagen säger nämligen att, om man skiljer sig, så får man endast rätt till hälften av alla saker som man har haft tillsammans om man har köpt sakerna inför ingåendet av samboförhållandet. Ska då förhållandet må bra, kan det vara bra med en balans i förhållandet och att båda två tar gemensamt ekonomiskt ansvar för boendet. Båda bör då äga bostaden, båda bör äga alla möbler tillsammans och se det som en övning i hur bra ni passar ihop, genom att skaffa allt tillsammans från grunden. Lycka till nu!

8 Dec 2019

Ska du flytta ihop?

Då hittar du all information du behöver i denna guide.  Vad skall du tänka på om du vill flytta ihop med din pojk eller flickvän?  Hur sköter man den praktiska fördelningen av uppgifter hemma?