Lösa flyttstädningen på egen hand eller anlita firma?

Flyttstädning kan vara något som känns ganska tungt att itu med. Inte minst för att det ställs höga krav på en flyttstädning, utan även för att man kanske precis har packat i alla lådor, kört grejer till förråd och sysslat med andra jobb som kommer med en flytt. Ska man dessutom flytta långt, till exempel från Norrköping till de nordligaste delarna av Sverige, har man helt enkelt mycket att stå i.

Oavsett om man nu ska flytta från till exempel Norrköping, eller bara inom Norrköping (eller annan stad för den delen), kan det kännas bekvämt att anlita en firma som sköter flyttstädningen. Med rut-avdraget blir det ofta riktigt billigt, så det behöver inte vara alltför stora summor man behöver lägga ner. Tar vi återigen Norrköping som exempel visar statistik från Skatteverket att bruket av rut och rot ökar i hela Östergötland och har gjort så sedan åtminstone 2012.

Höga krav på flyttstädning

En anledning till att anlita en firma för sin flyttstädning är att det ställs höga krav på den. Således innebär det visst jobb att uppfylla alla de kraven på egen hand. Gör man inte det kan den som ta över bostaden ha rätt till att anlita en städfirma – på din bekostnad. Den som gör det är sannolikt inte lika benägen att hitta en bra och billig firma som du, så om en firma ändå ska anlitas är det bäst att du gör det.

Det är nu som trånga vrår och utrymmen, som vanligen inte innefattas i den vanliga storstädningen, ska tas om hand. Exempel på detta är utrymme bakom kyl och frys, insida av skåpsluckor, golvbrunn samt områden kring ventilationen.

Behöver inte kosta särskilt mycket

En snabbsökning i stil med ”flyttstädning Norrköping” ger dig en rad relevanta träffar i valfri sökmotor. Du kan snabbt gå in på dessa sidor och granska priserna. Har du tid kan du dessutom be samtliga om en offert (brukar vara kostnadsfritt), så att du kan ställa dem mot varandra. Den lilla tid det tar att göra detta är ofta värt det i form av sänkta kostnader för tjänsten.

Ett redan billigt pris du har hittat kan dessutom sänkas ytterligare med hjälp av rut-avdraget. Med RUT kan du dra av halva arbetskostnaden till ett värde av upp till 25 000 kronor (50 000 kronor om du är över 65 år). Det här gör sammantaget att en flyttstädning, oavsett om den sker i Norrköping eller någon annan stad, inte behöver kosta skjortan.

Men bekvämligheten kostar

Givetvis har bekvämligheten dock ett pris. Även om det är förhållandevis billigt att anlita en firma för flyttstädning, är det givetvis ännu billigare att göra det själv. Dock kostar det i form av tid och energi (och eventuella materialkostnader) och det är upp till var och en att avgöra hur mycket man vill betala för bekvämligheten.

1 Jun 2017

Ska du flytta ihop?

Då hittar du all information du behöver i denna guide.  Vad skall du tänka på om du vill flytta ihop med din pojk eller flickvän?  Hur sköter man den praktiska fördelningen av uppgifter hemma?