När det är dags att köpa bostad ihop

När ett förhållande pågått en tid är många redo att ta nästa steg och flytta ihop. Det är spännande tider när det är dags att lämna den gamla bostaden och köpa något gemensamt. Men det är en hel del att tänka på innan man ska köpa en gemensam bostad och flytta ihop. Det tidigare boendet måste avslutas. Det är allt från försäkringar, el och abonnemang till vad man ska göra med möbler och inredning. Glöm inte att göra en adressändring när det är dags för flytt.

Mycket att hålla reda på

Har man varsitt boende måste detta såklart lösas. Äger man sitt boende kan man sälja det för att få loss pengar för den nya bostaden. Man kan också hyra ut den. Hyr man lägenhet ska kontraktet sägas upp. Men det finns ibland möjlighet att hyra ut den under en tid innan man måste säga upp kontraktet.

Ibland ska två lägenheter säljas och en ny köpas. Tre parallella affärer samtidigt alltså. Då gäller det att hitta en bra mäklare för all hjälp och alla frågor man har. Det är viktigt att kontakta sina banker i ett tidigt skede för ekonomisk rådgivning och be om ett lånelöfte där det står hur mykcet man får låna.

Så här går det till att sälja

Kontakta en kompetent märklare som är med under hela processen. När man bestämt sig för att sälja sin bostad så kommer den att värderas av mäklaren. Sedan så ska den fotograferas och annonseras av mäklaren. Sedan ordnar mäklaren med en visning av lägenheten för spekulanter. Sedan är det bara att hålla tummarna för att man får så bra betalt som möjligt. Mäklare tar antingen  en viss procent på försäljningen eller en fast summa.

Dags att köpa bostad

Det första man ska göra tillsammans med sin partner är att sätta sig ner och diskutera hur och var man vill bo. Hur stort behöver man och hur mycket pengar man kan tänka sig att köpa bostaden för. En sak som är bra när man flyttar från enskilt till delat boende är ju att alla kostnader faktiskt delas till skillnad från tidigare. Dock behöver man ju en större bostad för två personer och det kommer på grund av detta att bli dyrare.

Det finns många bostadsobjekt till försäljning. Det rekommenderas att gå på flera visningar så man får en känsla av olika områden och lägenheter innan man bestämmer sig för att buda.  

18 Sep 2019

Ska du flytta ihop?

Då hittar du all information du behöver i denna guide.  Vad skall du tänka på om du vill flytta ihop med din pojk eller flickvän?  Hur sköter man den praktiska fördelningen av uppgifter hemma?