Ska ni äntligen flytta ihop i Stockholm?

Då det väl är dags att ta steget för att flytta ihop med den man älskar så är det lätt att man svävar på små rosa moln. Man kan bo i vilket kyffe som helst och man känner ändå att det handlar om en svit på Grand Hotel. Man är förblindad av kärlek och man kan bortse från egentligen allting. Livet är lätt. Till en början.

I Stockholm så finns det dock en detalj som spökar: kostnaden. Det vill säga; det lilla kyffet som ni ska bo tillsammans i kan kosta åtskilliga miljoner att köpa eller flertalet tusenlappar i månaden att hyra. Och, tyvärr ska vi tillägga, så kommer vardagen även att drabba er. Plötsligt är det måndag och ert veckosslut av nyförälskelse är över.

Nu börjar allvaret och de små problemen kommer att synas: hur lång tid tar det till tunnelbanan, hur ofta går bussen, varför finns det ingen affär på ett närmare avstånd, hur kan vi bo längst upp i en fastighet utan hiss och så vidare. Små detaljer som kan leda till djupare problem och som definitivt är ett störande moment i vardagen. Dessa detaljer tycker vi att man ska försöka ta hänsyn till innan man flyttar ihop och väljer var i Stockholm man vill bo.

Finns hissar i fastigheten?

I Stockholm så bygger man fastigheter högre än vad fallet är i mindre städer. Ett måste sett till att befolkningen ständigt ökar och att behovet av bostäder därmed blir tryckande: att bygga högre fastigheter skapar fler bostäder utan att så mycket yta behöver gå åt. Inga nyheter där - men hur ser det egentligen ut med hissar?

De nybyggda fastigheterna ha hissar som standard och det handlar dessutom om moderna - snabba och säkra - sådana. I äldre fastigheter i Stockholm finns det dock större problem som vi tycker att man ska ta hänsyn till. Om du bor på exempelvis femte våningen i en förort som byggdes sent femtiotal så kommer det förmodligen inte att finnas någon hiss. Det kan fungera ett tag - men vad händer då ni blir fler i familjen och, utöver matkassar, även måste kånka på barn och barnvagn?

Det kommer att bli problematiskt att bara ta sig utanför dörren. Särskilt med tanke på att äldre fastigheter ofta även saknar de utrymmen man tar för givna i moderna bostäder - en plats att ställa barnvagnen på, smidiga vägar till- och från förråd och så vidare.

Moderna fastigheter med hissar och andra bekvämligheter som ligger en bit utanför Stockholm är ofta att föredra framför charmiga, äldre sådana som inte möter dagens behov men som ligger närmare centrum.Dessutom så brukar priserna vara mer rimliga för sådana också.

Kort och gott: låt er inte förblindas av era känslor för varandra. Låt även logiken spela en roll i ert val av bostad. Finns hissar, stora utrymmen och goda kommunikationer så är det definitivt faktorer att placera i vågskålen - även om bostaden ligger en bit från Stockholm och innerstadens sus och dus.

Läs mer om hissar: https://www.hissarstockholm.se/

28 Mar 2019

Ska du flytta ihop?

Då hittar du all information du behöver i denna guide.  Vad skall du tänka på om du vill flytta ihop med din pojk eller flickvän?  Hur sköter man den praktiska fördelningen av uppgifter hemma?