Städa först – flytta in sedan

Det är mycket med det jordiska, skrev författarinnan Gerda Antti en hel bok om. Det är mycket med en flytt också. Först ska det packas ihop, saker ska slängas och sorteras. Man ska kånka på möbler och packlådor. Först ut ur bostaden, sedan in i en ny. När den gamla bostaden är tom, ska man dessutom städa, som om ingen någonsin har bott där, vilket nästan är omöjligt. Varför inte ta hjälp om du kan?

Rut gör det möjligt att anlita flytthjälp

Med Rut-avdraget kan du dra av som mest 30 procent av arbetskostnaden, och som mest 25.000 kronor per år och person. Det gör att priset är överkomligt och det hjälper dig att orka med resten av flytten. Kanske man kan koncentrera sig på det roliga i en flytt tillsammans. Planera var allt ska stå, inredning, nya saker som man kanske skaffar tillsammans. Man bygger ett gemensamt bo där båda ska trivas och få utlopp för sin personlighet och trivas tillsammans. På alla sätt skaffar man nya vanor tillsammans, man lär sig av den andra vill ha till frukost, till lunch och så vidare. Vad den andra slänger på golvet, eller inte slänger på golvet, vem som retar sig på de där smutsiga strumporna och underkläderna. Det är alltså en hel del som man gör tillsammans den första tiden.

Anlita professionell flytthjälp

För den som inte orkar göra allt själv, kan man anlita flytthjälp. Med hjälp av Rut-avdraget får man möjligheten att anlita antingen hela flytthjälpen; packning, transport och uppackning, samt flyttstädning. Vill man inte anlita allt det, kan man endast anlita en del av det; endast packning, transport eller uppackning, eller endast flyttstädning. Genom att kunna välja själv vilken del man vill ha flytthjälp med, behöver flytthjälpen inte bli så dyr. Antingen väljer man hela paketet av någon som erbjuder det, eller så sköter man till exepel packningen själv, eller enbart flyttstädningen själv.

En flytt ger chansen att sortera 

En flytt innebär för det mesta att man får tillfälle att sortera sakerna, det är ju lätt att samla på sig än det ena och än det andra. Flyttar man med jämna mellanrum kan man sortera bort allt som man inte använder sig av. Flyttar man blir man tvungen att gå igenom det man inte behöver längre och göra sig av med det. Det är ett bra tillfälle att sälja bort saker man inte använder, eller skänka bort det till återvinningen.

Ska du flytta från Norrtälje? Då kan du läsa mer om hur du kan anlita flyttstädning i Norrtälje här.

25 Sep 2018

Ska du flytta ihop?

Då hittar du all information du behöver i denna guide.  Vad skall du tänka på om du vill flytta ihop med din pojk eller flickvän?  Hur sköter man den praktiska fördelningen av uppgifter hemma?