Städning - roten till er första konflikt?

Den första tiden tillsammans är präglad av en happy-go-lucky-anda där man liksom svävar fram på små moln. Allting är nytt, spännande och fräscht i den nya bostaden, man lär känna sin partner på ett annat sätt och man accepterar - och blir kär - i de små egenheterna som denne individ har. Att han inte diskar sin kaffekopp är charmigt, att hon aldrig tar undan papperen från köksbordet är lite småmysigt och att ni båda kastar kläderna direkt på golvet - fast på olika håll - är en del av er inbyggda, bohemiska ådra.

Kort sagt: som nykär så ser man mellan fingrarna med olika saker och accepterar i stort sett vad som helst. Inte diskat - helt okej. Fuskstädat - bara charmigt. Matrester på spisen - mysigt. Så kan det se ut. Till en början.

Vad händer om någon månad? Jo, det är då de små egenheterna börjar genomgå en metamorfos och gå från charmiga till riktigt irriterande. Plötsligt är den odiskade kaffekoppen ett irritationsmoment, klädhögen på golvet börjar bli störande och den uteblivna städningen börjar bli ett problem.

Det är inte ovanligt att det första rejäla bråket mellan två stycken personer som nyligen flyttat ihop handlar om städning. Det är inte så svårt att förklara och förstå; vi är alla olika och vi har alla olika krav på renlighet och städning. Att leva tillsammans handlar mycket om att anpassa sig efter hur den andre vill ha det, hitta kompromisser och att vara flexibel. Och - gällande just städning så kan faktiskt den bästa lösningen vara att ta hjälp.

Är ni rut-berättigade - prova hemstädning

Vi kan säga att ni lever ihop i Stockholm och att ni verkligen inte kan komma överens om städning eller hitta rutiner kring detta. varför då inte acceptera er olika syn på detta och ta professionell hjälp med er hemstädning. Dyrt? Inte nödvändigtvis. Dels så har ni en fördel av att bo i Stockholm där det finns en hög konkurrens inom städbranschen och att hemstädning där därmed kommer med ett lågt pris.

Dels så kan ni kolla upp på Skatteverket om ni är berättigade att använda Rut-avdraget. Det ge er i så fall varsin skatterabatt med ett tak på 25.000 kronor årligen som går att använda och dra av den totala arbetskostnaden för hemstädning med hälften. Skulle ni båda vara berättigade att använda denna skatterabatt så har ni alltså ett tak på 50.000 kronor att använda i ert hushåll i Stockholm.

Städning behöver inte vara någon källa till konflikt. Är man beredd att betala några kronor för hemstädning så kommer den där härliga känslan av att vara nykär att hålla i sig längre.

Viktigt att tänka på är dock att hitta rätt företag. Ni kommer att låta en okänd person komma in i er innersta sfär och rota omkring bland era tillhörigheter. Se till att företaget låter samma städare komma vid varje städtillfälle och missa inte att kontakta referenser för att säkerställa vilken kvalitet ni får för pengarna. Genom detta kan ni lita på att er hemstädning blir både högkvalitativ, säker och prisvärd.

Mer om städning: https://www.städningstockholm.net.

21 Mar 2018

Ska du flytta ihop?

Då hittar du all information du behöver i denna guide.  Vad skall du tänka på om du vill flytta ihop med din pojk eller flickvän?  Hur sköter man den praktiska fördelningen av uppgifter hemma?