Ta hjälp vid flytten

Varje dag året runt flyttar massor med människor i Sverige. Det är en stor process som är tungt och tar mycket tid i anspråk. Man måste noga planera hur flytten ska gå till, hur man ska packa rätt så inte saker och möbler skadas.

Det är guld värt att anlita professionell flytthjälp. Då kan man få hjälp med allt från flyttkartonger, nedpackning, transport och uppackning. Man behöver inte ens vara hemma.

Om man önskar det kan man också få hjälp med flyttstädningen som väl ingen ser fram emot. Och om man märker att man inte får plats med allt i nya bostaden har många flyttfirmor även magasinering.

Tips inför flytten

När man packar der sitt bohag, oavsett man ska flytta själv eller med flytthjälp, så är det viktigt att packa rätt för att inte skador ska uppstå. Använd nya flyttkartonger av bra kvalitet. Det är inte ovanligt att kartonger går sönder vid transport. Det är också lättare att stapla bra flyttkartonger vid transporten.

När man packar kartonger är det viktigt att fylla dessa med hårda och tåliga saker längst ner. Packa inte för tungt, maximallt 20 kg per kartong, så det går att bära. När man packar ömtåligt gods som porslin och glas är det viktigt att slå in allt i tidningspapper noggrant. Montera isär möbler så gott det går och lägg skruvar och muttrar i påse. Rulla ihop mattor och madresser med snöre runt.

Hur går det till när man anlitar flytthjälp? 

När man hittat en seriöst och kompetent flyttfirma ber man om ett kostnadsförslag. Det går att välja fast pris utifrån flyttens omfattning, storlek på bostaden, avstånd och om man vill ha hjälp med upp- och nedpackning. Det går också att välja pris per timme, vilket brukar vara 500-1000 kronor per timme.

Sedan 2016 får man utnyttja RUT-avdraget även på flyttjänster. Det innebär att 50 procent av arbetskostnaden dras av på fakturan och flyttfirman sköter dessutom all administration.

Då varje flytt är unik måste det göras en besiktning för att sätta rätt pris och planera genomförandet av flytten.

Säkerheten i fokus

De som arbetar med flyttar av bohag utsätts dagligen för tunga lyft. Det är viktigt med utbildning och att bära rätt för att inte skada sig och att inte skada det som ska flyttas. Till hjälp finns proffsutrustning vid flyttar som underlättar mycket.

För kunden är det även skönt att veta att det alltid ingår en transportförsäkring vid flytten. Det missar man ofta vid privat flytt, då många tror att hemförsäkringen täcker flytten, men så är dock inte fallet. 

22 Apr 2019

Ska du flytta ihop?

Då hittar du all information du behöver i denna guide.  Vad skall du tänka på om du vill flytta ihop med din pojk eller flickvän?  Hur sköter man den praktiska fördelningen av uppgifter hemma?