Tunga lyft - vanliga frågor

Att utföra tunga lyft innebär alltid en påfrestning på kroppen. Oavsett om det handlar om ett tungt lyft på gymmet eller ett tungt lyft i samband med att man ska flytta så är det något som kräver förberedelse och planering. Att bara lyfta rakt upp och ner och hoppas på det bästa innebär att man också exponeras för en uppenbar risk i att skada sig. Det finns anledningar till varför ryggskott är vanligt förekommande i samband med att privatpersoner flyttar.

Här nedan tänkte vi ge lite information om tunga lyft och gå igenom några snabba tips och råd kring sådana. Det gör vi genom att svara på vanliga frågor - enligt följande:

Kan jag själv genomföra tunga lyft?

Det är skillnad på tunga lyft och tunga lyft. Att i samband med en flytt lyfta tyngre saker i ett bohag kan de flesta klara av. Men, handlar det om exempelvis större och otympliga saker - ett piano, exempelvis - så blir det svårare. Sådana typer av tunga lyft bör skötas av proffs. Det finns även tunga lyft som mest sker inom exempelvis verkstad och industrier. Ska en maskin flyttas så väger den åtskilliga ton: där måste man - på samma sätt som vid en pianoflytt - anlita proffs.

Hur hittar jag rätt företag för tunga lyft?

Vissa flyttföretag har kapacitet att utföra tunga lyft och detta som en följd av utbildning, erfarenhet och speciell utrustning. Detta gäller dock långt ifrån alla. Ett tips är att snegla snarare mot just de industriella sammanhang vi ovan nämnde. Hur flyttar exempelvis en verkstad sina maskiner? Företag som erbjuder tunga lyft inom dessa områden har en helt annan kunskap och en uppdaterad maskinpark som gör jobbet säkrare. Verifiera alltid den påstådda kunskapen hos ett företag som erbjuder tunga lyft genom att kolla upp referenser och se över exempelvis utbildning och olika certifieringar.

Hur ska jag lyfta tungt?

Ska du lyfta exempelvis en tyngre kartong så är det viktigt att du använder ben och rumpa. Lyft aldrig med ryggen! Se även till att exempelvis vägen fram till flyttbilen är fri från föremål och planera både lyft och gående ordentligt. Hämta andan om det behövs! Ett annat tips är givetvis att du packar lättare och går fler gånger. Det är faktiskt den bästa lösningen i de flesta fall.

14 May 2023

Ska du flytta ihop?

Då hittar du all information du behöver i denna guide.  Vad skall du tänka på om du vill flytta ihop med din pojk eller flickvän?  Hur sköter man den praktiska fördelningen av uppgifter hemma?