Vad bör man göra innan man flyttar ihop?

När man är kär, är det många som kopplar bort tankeförmågan. I synnerhet slutar man tänka logiskt, realistiskt eller rationellt. Något som förståsigpåare menar är rena rama turen, för om inte det hände skulle väl ingen bli kär i någon alls. Skulle vi verkligen se varandra såsom vi är skulle väl ingen vilja bli sambo, eller skaffa barn? Så, är man något ologisk, irrationell och högt flygande i det blå, är man i alla fall inte ensam om det, när eller om man bestämmer sig för att flytta ihop.

Skriva ett samboavtal – eller gifta sig?

Vad många inte tänker på är så länge man endast är sambor, har man inget lagligt skydd. Skulle man få barn till exempel, gäller det att den som är pappan (sambon?) erkänner faderskapet till barnet. Utan att han gör det, anses barnet ha en okänd pappa. Skiljer ni på er, har ni ingen rätt till det som ni har haft gemensamt. Det gäller endast om de saker som bostaden som ni specifikt har köpt tillsammans i samband med flyttningen tillsammans. Samma sak gäller om den ena dör. Trots att ni skulle ha bott tillsammans i flera år och haft varandra som närmaste anhöriga, ärver ni inte de gemensamma sakerna, utan då går arvet till barn, om inte barn finns ärver syskon, om inte syskon finns ärver föräldrar och så vidare. Även om sambon har varit närmast, ärver alltså man inte av varandra.

Skriva ett testamente

Det är en mycket bra idé att om ni inte gifter er, men står varandra närmast som sambopar, att skriva ett gemensamt (eller enskilt) testamente, där det klart framgår att ni testamenterar de gemensamma ägodelarna till den andra (om det nu är så ni vill ha det). Vid ett frånfälle, är det ingen risk för arvstvist. Och vill man inte gifta sig, eller skriva ett testamente, är det barnen som ärver. Har man gemensamma barn, är det ingen fara, eftersom omyndiga barn står under den andra partens förmyndarskap, och därmed förfogar över de gemensamma ägodelarna.

Komma överens med barnens andra föräldrar 

Många familjer blir ”bonusfamiljer” och har barn från tidigare förhållanden. Innan man flyttar ihop är det bra om man kommer överens hur den förälder förhåller sig till att kanske växla boende för de gemensamma barnen och hur det ska skötas på ett friktionsfritt sätt. Få är de som önskar sig tvister med barnens föräldrar.

Hur genomför ni själva flytten?

Själva den praktiska flytten innebär ett stort arbete innan man är på plats. Hur gör ni? Anlitar ni en flytthjälp eller gör ni allt själva? Kom ihåg att det är endast flyttstädningen som ger rätt till Rut-avdrag på 25 procent av arbetskostnaderna, och som mest 25.000 kronor per år och per person. Läs mer här om ni vill anlita en flyttfirma i Stockholm.

18 Apr 2018

Ska du flytta ihop?

Då hittar du all information du behöver i denna guide.  Vad skall du tänka på om du vill flytta ihop med din pojk eller flickvän?  Hur sköter man den praktiska fördelningen av uppgifter hemma?