Varför inte renovera ihop?

Att flytta ihop med den man gillar och tycker om, är ett av livets höjdpunkter. Tvåsamhet har blivit en norm i vårt samhälle, om man jämför med andra samhällen där man bor i flera generationer (i andra länder och kulturer). Båda sätten att leva har sina fördelar. I det gamla bondesamhället, för flera generationer sedan, valde flera att bo tillsammans med den äldre generationen, plus att man ofta höll sig med pigor och drängar, vilket gjorde att på en bondgård kunde man ofta ha alla generationer samlade i ett och samma hushåll. Barnen hade alltid någon som kunde se efter dem. Var det inte mor- eller farföräldrarna, kanske det var någon piga eller dräng så att det alltid fanns någon nära barnen. Så bor vi ju inte längre, utan oftast bildar man ett par – utan barn. Sedan kommer barnen. När barnen har vuxit upp och flyttat hemifrån, är man på nytt ett par – utan barn.

För en del kan det vara en stor omställning att flytta ihop. Plötsligt finns det alltid någon där, som man ska komma överens med. Hur ni vill bo, var ni vill bo och så vidare. Hur ni än väljer att göra, är det några bra saker man kan göra tillsammans för att pröva hur bra ni passar ihop.

Resa tillsammans

Att resa tillsammans är nästan det bästa sättet att pröva hur bra ni passar för varandra. När man reser iväg, kommer man långt hemifrån, från allt som är vant och tryggt. Det ställs en hel del saker på ända under en resa. Är man en ordningsmänniska, kanske man vill ha full koll på platsen man reser till. Man kanske har planerat allt i förväg; vad ni ska se, göra under semesterresan och var ni ska bo. Då har man kanske packat allt veckor i förväg. Läst på om semestermålet och vet precis vad som ska genomföras under resan. Semestern blir då lite som ett projekt som ska genomföras. Det finns både bra saker med den välplanerade resan, och mindre bra. De bra sakerna är att är man påläst om platsen kan man så mycket mer om vilket utbud som finns när man väl är där. Man får ut mer av semestern, man slipper orosmoln och osäkerheten med att inte veta hur och vart.

Däremot om man är den motsatta typen, kanske man mer åker iväg och låter saker och ting hända. Man åker på en charterresa och tar dagen som den kommer. Kanske man följer med en grupp, där reseledaren ger olika alternativ på vad man kan göra och vart man vill åka och se och uppleva saker. Den som låter saker hända, kanske inte känner att de måste ha koll på saker och ting, utan lever mer i nuet. Reser man tillsammans, märker man ganska tydligt vilka personligheter man är.

Jobba tillsammans

Det är inte alla som kan jobba tillsammans. Ibland träffas man ju och har helt andra yrken med sig i bagaget. Det är få par förunnat att råka ha samma yrken, eller arbeta i samma bransch när man träffas – om man nu inte har råkat bli kär på jobbet. Har man inte träffats på jobbet, kan man göra andra saker tillsammans som visar om ni passar ihop eller inte. Sådana saker är saker man kan göra i det gemensamma hemmet. Renovera är ett bra exempel. Då ser ni vem av er som är den som är ledartypen, kanske den personen börjar bossa över den andra, och gärna bestämmer på vilket sätt ni ska ta er an uppgiften. Den andra blir mer eller mindre en passopp för den som vill bestämma. Eller så passar ni som hand i handske och båda får vara med lika mycket och bestämma vem som ska göra vad. Bäst är ju att kanske kunna renovera ett gammalt hus, eller torp tillsammans.

Att renovera tillsammans ett objekt, sätter verkligen era olika personligheter på prov. Hur rörigt kan det bli, utan att den andra känner panik över röran? Hur välorganiserade är ni? Klarar ni av stressen över att bli klar? Vill man inte ta en renovering så långt som till att skaffa ett gammalt hus bara för att pröva hur väl ni passar ihop, kan man ta en liten sak, som att slipa ett gammalt golv, eller tapetsera eller måla om i ett rum. Ofta är det ett ganska lagom svårt test. Bor man i ett gammalt hus, kan man även välja att göra en del själva och överlåta svårare saker till hantverkare. Som i exemplet med golvslipning, ska man inte göra det om det är ett golv som är lagt som parkett. Då bör man absolut ta in en hantverkare. Dessutom är det sällan man har maskinerna för att slipa golv, om man nu inte råkar gilla att göra det för hand. Läs mer om golvslipning på: golvsliparnastockholm.nu/.

Skaffa barn tillsammans

Tycker man att man passar bra ihop, kan man sedan skaffa barn tillsammans, vilket verkligen är ett livslångt åtagande och ansvar, även om ni skulle skilja er. Att ha barn tillsammans är verkligen ett större prov på er samarbetsförmåga än att vara sambor eller gifta. Ett barn kan man inte riktigt skilja sig från, på samma sätt som en partner. Att få barn är också så mycket större än att resa eller renovera ett hus tillsammans. Plötsligt behöver föräldrarna komplettera varandra, speciellt den första tiden. I början brukar det vara jobbigast för mamman, som först är gravid, sedan ammar och ska anpassa sig till ett barn som så gott som vill höra ihop med henne. Många pappor kan känna sig utanför, då gäller det att han kan lägga sådana känslor åt sidan och se till att han blir lika viktig för barnet. Som föräldrar är det viktigt att kunna komplettera varandra. När den ena är orolig är det viktigt att den andra är trygg och tvärtom.

13 Feb 2018

Ska du flytta ihop?

Då hittar du all information du behöver i denna guide.  Vad skall du tänka på om du vill flytta ihop med din pojk eller flickvän?  Hur sköter man den praktiska fördelningen av uppgifter hemma?