Vilken typ av fönster ska man välja?

Behöver du byta fönster i din bostad? Trots att gamla fönster oftast håller väldigt bra kvalitet och har en lång livslängd, kommer det till slut en dag då man måste inse att de inte håller längre, hur vackra de än är. Stockholm har många hus med fönster som kan vara över seklet gamla, de har hållit länge men i många fall kanske inte underhållits och renoverats när de borde. Väder och vind tar ut sin rätt och om träet blivit för ansatt finns till slut inte mycket mer att göra än att byta ut dem.

När man byter ut sina fönster gör man klokt i att försöka hitta fönster som passar den tidsperiod då huset byggdes. Ett gammalt hus kanske helt enkelt passar bäst med träfönster så lika de gamla som möjligt om det inte helt ska ändra karaktär. Bor du i ett nyare hus där fönstren kanske var av lägre kvalitet och redan behöver bytas är det kanske bättre att försöka välja ett fönster med större motståndskraft mot Stockholms blåsiga höstar och kalla, fuktiga vintrar. Vi tar här en titt på de vanligaste fönstermaterialen och dess för- och nackdelar.

Träfönster

Går du runt i Stockholm och tittar på hus kommer du att se att träfönster är den överlägset vanligaste fönstertypen här, och det gäller även i övriga Sverige. Det är helt enkelt den fönstertyp som passar bäst till våra gamla hus. Träfönster är billigt och miljövänligt att tillverka, och därför billigare att köpa. Det vanligaste träslaget är furu, men vill du ha ett hållbarare fönster rekommenderar vi att du tittar på fönster i kärnträ eller ädelträ som ek och teak. Det blir dyrare, men i gengäld kräver de mindre underhåll och håller längre.

Nackdelen med träfönster är alltså framför allt utsattheten för väder och vind. Det finns varianter där utsidan av fönstret kläs i aluminium. Det ger ett hållbarare fönster, men det behöver ändå skötas om regelbundet om du vill att det ska hålla länge. Vill man slippa ifrån det mesta av underhållsarbetet bör man istället titta på PVC- eller aluminiumfönster. 

PVC-fönster

Polyvinylklorid, eller PVC, är en plasttyp som är väldigt tålig och står emot väder och vind på ett utmärkt sätt. Fönster i PVC är helt immuna mot fukt, röta och rostskador vilket ger dem en lång livslängd med praktiskt taget inget underhåll förutom avtorkning av smuts då och då. Har du ett modernt hus kan ett PVC-fönster smälta in väldigt väl, det hare tt modernare utseende som kan vara svårt att passa in i ett äldre hus. Dock finns PVC-fönster i många modeller och varianter och letar du noga är det inte omöjligt att du kan hitta en modell som smälter bra in om du ahr ett äldre hus.

Aluminiumfönster

Aluminiumfönster är än så länge vanligast i kontorsbyggnader och liknande, men de blir allt populärare i bostadshus, och därmed satsar fönstertillverkare mer och mer på alumiumfönster för privatbostäder. Aluminiumfönster har en mycket stadig och motståndskraftig konstruktion och kräver liksom PVC-fönster knappt något underhåll. Den största fördelen med aluminiumfönster är dess låga U-värde, dvs de isolerar väldigt väl. De släpper också in mer ljus, på grund av att profilerna kan hållas smala genom den hållbara konstruktionen och därigenom tillåta en större glasyta.

En firma som levererar fönster i Stockholm kan ge dig mer information om de olika fönstertyperna och hjälpa dig att hitta en modell som passar bra in i ditt hus.

 

2 Nov 2017

Ska du flytta ihop?

Då hittar du all information du behöver i denna guide.  Vad skall du tänka på om du vill flytta ihop med din pojk eller flickvän?  Hur sköter man den praktiska fördelningen av uppgifter hemma?